A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

З історії дослідження печери «Музейна».

Дата: 26.11.2021 12:31
Кількість переглядів: 884

Печера «Музейна» знаходиться в Тернопільській області Борщівського району, поблизу с. Юр’ямпіль. Вхід розміщений в карстовому масиві між печерами «Оптимістична» і «Голубі озера». Можливо, колись в майбутньому, «Музейна» стане об’єднавчою ланкою єдиної печерної системи.

Команда спелеологів Борщівського краєзнавчого музею з 1991 р. систематично обстежує та досліджує печери у межиріччі річок Збруча і Серету. Напрацьовано базу даних про перспективні карстові об’єкти регіону. З 1995 р. при музеї утворено спелеологічну секцію «Музей».

У березні 1997 р. в урочищі «Бавки», під час дослідження водопоглинаючого понору, учасники спелеосекції у складі Сохацького Михайла, Дударя Олександра, Бойка Мирослава відкрили нову печеру «Музейна». За цей час організовано 85 експедицій. Прокопано сотні метрів замитих ходів привхідного району «Музейної». Витягнуто на поверхню тонни мулу та каміння, занесених водою. П’ять разів, внаслідок сніготанення, відкопані печерні ходи замивались новими наносами, в результаті чого доводилось повертатись на початковий етап досліджень.

20 березня 2007 р. вийшли на високі просторі ходи. Позаду - розкопаний замив, розібрані завали, осушені сифони, розширено непрохідні тріщини. Попереду – ПЕЧЕРА!

Але проблема замулення печери залишалась. І от, коли черговий раз в 2007 р., внаслідок тривалих дощів і злив потопом повністю замулило привхідну ділянку печери, було вирішено копати новий вхід до «Музейної». Вище по схилу знайшли невеликий провал. Поглибили його до 8,5 м. і натрапили на гіпсовий пласт. Для безпеки, з допомогою автокрана, встановили водонапірну башту. Потім розширили вертикальну тріщину і опустилися на глибину 5 м. На цій глибині в різні напрямки відкрилися вертикальні непрохідні тріщини. Вибираючи породу, і, розширюючи тріщину, ми просунулись в південно-східному напрямку на відстань 37 м. Тріщина пішла на затухання. Тоді було вирішено розчищати перекритий обвальною породою хід, що поступово опускався вниз. Після піврічної роботи його було пройдено і відкрито невеликий район «Охристий». Склали карту нововідкритої ділянки. Після аналізу картографічних матеріалів стало зрозуміло, що ми знаходимось за 4 м. від «старої Музейної». Через деякий час розширили тріщину і об’єднали дві частини печери. Тепер вхід в печеру не замивається.

Першопроходження в печері відбуваються в надзвичайно складних умовах. За час досліджень вдалося вийти на велику сітку печерних ходів. Лабіринт розвивається в різних напрямках. На сьогоднішній день продовжуються дослідження периметрів печери. Планомірно здійснюються топографічні роботи.

Протягом багаторічних досліджень печери «Музейної» з нами активно співпрацювали різні спелеоклуби України та зацікавлені спелеологи, за що ми їм безмежно вдячні. Запрошуємо до співпраці усіх, хто бажає приймати участь у дослідженнях нової печери.

Попереду нові дослідження і нові відкриття!

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь