A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПРОХОДЖЕННЯ ОСІННЬО-ЗИМОВОГО ПЕРІОДУ 2022-2023 РОКІВ.

Дата: 09.11.2022 12:05
Кількість переглядів: 216

Фото без опису

1. РЕКОМЕНДАЦІЇ ЦЕНТРАЛЬНИМ ТА МІСЦЕВИМ ОРГАНАМ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ, ОРГАНАМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

1) Забезпечити медичні заклади резервними джерелами електричної та теплової енергії (когенераційні установки, електричні генератори й бойлери, модульні котельні тощо), а також автономним водопостачанням і каналізацією. Оптимізувати використання бойлерів і стерилізаційних шаф. Розробити схеми скорочення, за необхідності, споживання електричної та теплової енергії до рівнів, забезпечуваних резервними джерелами. Передбачити наявність двотижневого запасу пального, питної й технічної води.

2) З метою ефективної організації управління споживанням енергоресурсів призначити в кожному органі влади відповідального за впровадження системи енергетичного менеджменту та визначити його повноваження. Вжити заходів щодо прискорення впровадження систем енергетичного менеджменту.

3) Оцінити можливість використання енергосервісу для оптимізації енергоспоживання органами влади, державними установами, підприємствами державної і комунальної власності, об’єктами бюджетної сфери та соціальної інфраструктури.

4) Проаналізувати можливості запровадження місцевих програм стимулювання енергоефективних заходів у багатоквартирних та індивідуальних (приватних) житлових будинках.

5) Припинити використання архітектурної підсвітки та світлової соціальної реклами на державних і комунальних будівлях, об’єктах бюджетної сфери й соціальної інфраструктури.

6) Вжити заходів для зменшення кількості опалюваних будівель, кількості (площі) опалювальних та освітлювальних приміщень, оптимізувати режими робочого часу з максимальним переведенням на дистанційну форму роботи.

7) Оцінити й за можливості використати для догріву повітря й води в будівлях і приміщеннях спліт-системи інверторного типу, теплові помпи, котли на твердому паливі, фотоелектричні панелі й сонячні колектори тощо.

8) Забезпечити максимальне переведення на дистанційну форму роботи державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування, працівників державних установ, підприємств державної й комунальної власності, наукових установ та організацій, що перебувають у державній і комунальній власності. Перевірити працездатність каналів передачі інформації при різних сценаріях розвитку подій в регіоні.

9) Забезпечити переведення на дистанційну форму навчання закладів середньої та вищої освіти (у разі можливості), перенести канікули на найхолодніший період; передбачити чергування закладів дошкільної освіти.

10) Узгодити з власниками зміну режимів роботи торговельно-розважальних, офісних центрів, що дозволить зменшити навантаження на енергетичну систему в пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00), а також стимулювати їх до скорочення споживання електричної та теплової енергії, передусім у пікові години.

11) Створити аварійний резерв мобільних енергоустановок, передусім когенераційних (для одночасної генерації електричної та теплової енергії); розробити схему їхнього можливого розподілу, облаштувати врізки для їхнього швидкого приєднання до мереж.

12) Сформувати реєстр мобільних енергоустановок, пристроїв зберігання енергії, джерел безперервного живлення великої потужності, що перебувають у приватній власності і які можна буде використати в надзвичайних ситуаціях за згодою власників.

13) Забезпечити наявність засувок для сегментування мереж централізованого теплопостачання.

14) Розробити та поширити, розмістивши в загальнодоступних місцях, інформацію про дії громадян у разі:  аварійного переривання постачання електричної, теплової енергії, природного газу й води, відсутності зв'язку;  виникнення потреби у заміні або налагодженні котлів та/чи встановленні спліт-систем інверторного типу, теплових помп, котлів на твердому паливі, фотоелектричних панелей і сонячних колекторів тощо.

15) Утеплити укриття, забезпечити теплове ізолювання входів, наявність в укриттях резервних джерел електричної та/чи теплової енергії (або можливості приєднання до них), приточно-витяжної вентиляції, запасів питної й технічної води, біотуалетів.

16) Забезпечити інформування мешканців багатоквартирних будинків та приватних домогосподарств про побутові заходи з підготовки та проходження осінньо-зимового періоду.

17) Рекомендувати управителям житлових будинків, керівникам ОСББ (ЖБК):  забезпечити теплову ізоляцію, утеплення місць загального користування, технічних поверхів, горищ, підвалів;  утеплити укриття (за його наявності), забезпечити наявність у ньому джерела електричної та/чи теплової енергії, приточно-витяжної вентиляції, запасу питної й технічної води, біотуалету;  забезпечити теплову ізоляцію трубопроводів централізованого теплопостачання і гарячого водопостачання;  засклити, ущільнити всі вікна у місцях загального користування (за неможливості - закрити їх плівкою, фанерою тощо); 4  ущільнити двері в під'їздах, установити доводники (пружини) для їхнього автоматичного зачинення; за можливості, облаштувати теплові тамбури (подвійні двері);  замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності, за можливості, додатково встановити вимикачі з датчиками руху;  провести балансування системи теплопостачання, відрегулювати індивідуальні теплові пункти;  довести до відома власників інформацію про максимально можливий рівень навантаження електричної мережі в кожній квартирі;  створити будинкові ініціативні групи, комітети взаємодопомоги; за необхідності, затвердити будинкові графіки використання потужних електричних приладів та обладнання.

18) Забезпечити пристосовані для довготривалого перебування пункти обігріву/евакуаційних місць у разі виникнення аварійних ситуацій.

2. РЕКОМЕНДАЦІЇ УПРАВИТЕЛЯМ ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ, КЕРІВНИКАМ ОСББ (ЖБК)

1) Ущільнити двері в під'їздах, установити доводники (пружини) для їхнього автоматичного зачинення; за можливості, облаштувати теплові тамбури або встановити подвійні двері.

2) Засклити, ущільнити всі вікна в місцях загального користування (за неможливості - закрити їх плівкою, фанерою тощо).

3) Забезпечити теплову ізоляцію, утеплення місць загального користування, технічних поверхів, горищ, підвалів; теплову ізоляцію котельні, індивідуальних теплових пунктів, трубопроводів централізованого теплопостачання і гарячого водопостачання.

4) Замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності, за можливості, додатково встановити вимикачі з датчиками руху.

5) Провести балансування системи теплопостачання, відрегулювати індивідуальні теплові пункти.

6) Перевірити роботу дренажних кранів і повітряних клапанів, установлених у системах будинкового тепло- й водопостачання, переконатися в можливості зливу теплоносія (води) в разі виникнення надзвичайної ситуації. 

7) Довести до відома власників інформацію про максимально можливий рівень навантаження електричної мережі в кожній квартирі.

8) Забезпечити інформування мешканців багатоквартирних будинків про побутові заходи з підготовки та проходження осінньо-зимового періоду, у тому числі щодо максимально ефективного, ощадливого використання електроенергії.

9) Створити будинкові ініціативні групи, комітети взаємодопомоги; за необхідності, затвердити будинкові графіки використання потужних електричних приладів та обладнання.

10) За наявності укриття, утеплити його, ущільнити вхідні двері, забезпечити їхню теплову ізоляцію (за можливості, облаштувати тепловий тамбур або встановити подвійні двері), передбачити наявність в укритті джерела електричної та/чи теплової енергії, приточно-витяжної вентиляції, запасу питної й технічної води, біотуалету.

11) Розмістити в загальнодоступних місцях інформацію про найближче укриття й дії мешканців будинку в разі аварійного переривання постачання електричної, теплової енергії, природного газу й води.

3. РЕКОМЕНДАЦІЇ МЕШКАНЦЯМ БАГАТОКВАРТИРНИХ І ПРИВАТНИХ БУДИНКІВ

1) Передусім:

 усвідомте, центральні органи влади та органи місцевого самоврядування роблять усе від них залежне, щоб забезпечити нормальне проходження осінньо-зимового періоду. Водночас, потрібно також докладати зусиль, щоб бути максимально енергоефективними та бути готовими до критичних ситуацій;

 визначте, скільки коштів Ви можете витратити, щоб підвищити власну готовність до надзвичайних ситуацій; усі подальші плани розробляйте, виходячи з цієї суми;

 запишіть, що Ви будете робити, якщо тимчасово (до двох діб) буде припинене: а) газопостачання; б) теплопостачання; в) водопостачання; г) електропостачання;

 у жодному разі не демонтуйте встановлене у Вас обладнання (радіатори опалення, газові плити тощо), оскільки основним Вашим завданням є не його заміна, а зменшення втрат теплової енергії і створення резервів на випадок надзвичайної ситуації;

 складіть план дій, якщо буде потрібно евакуюватися з будинку.

 2) Зменшіть втрати теплової енергії, для чого:

 переконайтеся у відсутності щілин у віконних рамах і, якщо вони є, або встановіть сучасні склопакети; або вкладіть ущільнювач у рами та заклейте їх за периметром ізоляційною стрічкою або скотчем;

 переконайтеся у відсутності щілин у місцях кріплення підвіконня (в разі наявності, заповніть їх монтажною піною/герметиком);

 якщо у Вас встановлені сучасні склопакети, перевірте, наскільки щільно зачиняються вікна, якщо ні – зверніться у компанію, що їх встановлювала;

 наклейте на скло вікон теплозберігаючу плівку;

 почепіть на вікна жалюзі або щільніші фіранки, які відкривайте вдень і щільно закривайте вночі, але так, щоб не прикривати радіатори опалення;

 встановіть тепловідбивні екрани на стіни за радіаторами опалення;

 встеліть підлогу килимовим покриттям хоча б у кімнатах, де Ви проводите найбільше часу (це є особливо бажаним, якщо Ви проживаєте на першому поверсі);

 якщо маєте стіну, яка промерзає взимку, ізолюйте її пінополістирольними листами, гіпсокартоном, корковою настінною плиткою або корковими шпалерами (за неможливості це зробити – почепіть на холодну стіну щільні фіранки, створивши додатковий прошарок повітря між нею й кімнатою);

 переконайтеся у відсутності щілин між полотном дверей і дверними коробками (якщо вони є, наклейте ущільнювач за периметром дверних коробок);

 за можливості, встановіть подвійні двері на вході в квартиру або оббийте зовнішній бік дверей дерматином, підклавши під нього шар ізолону, скловати, поролону;

 щоб зберегти тепло, щільно зачиняйте двері між опалюваними та неопалюваними приміщеннями;

 якщо в підʼїзді є вхідний тамбур з двома дверима, відчиняйте другі двері, лише коли закриються вхідні, і зачиняйте їх за собою;

- закрийте частину вентиляційних отворів в кімнатах;

 якщо у Вас установлені інверторні спліт-системи (кондиціонери), перевірте їхню придатність для догрівання приміщень.

3) Підвищуйте культуру споживання енергії, для чого:

 замініть усі лампи розжарювання на світлодіодні;

 залишайте працюючими мінімально достатню кількість ламп;

 розташуйте меблі так, щоб отримати максимальне природне освітлення;

 керуйтеся принципом “не більше одного увімкненого потужного приладу одночасно” (такими приладами є “теплі підлоги”, бойлери, електричні  плити, духові шафи, пральні й посудомийні машини, електричні конвектори, чайники, праски, мікрохвильові печі, кавоварки тощо);

 надавайте перевагу економним режимам роботи обладнання; використовуйте таймери для користування великою побутовою технікою переважно вночі;

 не залишайте електроприлади у режимі очікування;

 максимально завантажуйте пральну машину й використовуйте температуру прання 30 ∘С;

 готуйте в духовій шафі декілька страв одночасно, після чого відкрийте її дверцята, щоб використати залишкову теплоту для догріву кухні;

 надавайте перевагу стравам, приготування яких не потребує великих витрат енергії;

 у пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00) грійте воду на газовій плиті; не кип'ятіть повний чайник, якщо необхідно половина або менше;

 використовуйте термоси;

 раціональніше використовуйте гарячу та холодну воду (встановіть аератори на кранах; замініть душем прийняття ванни; закривайте кран, коли чистите зуби);

 якщо це можливо, встановіть і використовуйте термостатичні регулятори на радіаторах опалення; при цьому не перегрівайте й не пересушуйте кімнати, підтримуйте в них температуру не вище 21 ∘С і відносну вологість 40…60%;

 контролюйте використання електроприладів/освітлення (від’єднуйте їх від мережі на час простою/вимикання освітлення);

 встановіть реле захисту від стрибків напруги.

4) На випадок аварійних перерв у наданні послуг:

 із електропостачання, подбайте про наявність:

 ліхтарів на батареях або акумуляторах;

 запасу свічок, сірників;

 повербанків, акумуляторних батарей (не забувайте їх заряджати й перевіряти стан заряду);

 портативних плиток на пропан-бутані, таганків на сухому спирті (під час їхнього використання обов’язково дотримуйтеся правил пожежної безпеки);

 за можливості, автомобільних інверторів з акумулятором і зарядним пристроєм; джерел безперебійного живлення (UPS) (при цьому перед придбанням ретельно перевіряйте можливість їхнього використання для живлення ваших приладів);

 акумуляторів холоду, термосумок;

  за можливості, дизельного або бензинового генератора, запасу пального, подовжувачів (у жодному разі не встановлюйте генератор у закритих приміщеннях без вентиляції);

 із водопостачання:

 подбайте про наявність запасу води (питної й технічної) щонайменше на три доби (періодично оновлюйте цей запас з огляду на встановлені терміни зберігання; врахуйте, що наявність бойлера створює додатковий запас технічної води);

 переконайтеся, що знаєте, як можна злити воду з бойлера, щоб її використати.

 зберігайте воду (питну й технічну) не в одному резервуарі, а в декількох;  на випадок евакуації передбачте наявність тари невеликого обсягу;

 із газопостачання, подбайте про наявність:

 електричної плитки, портативної плитки на пропан-бутані чи сухому паливі із запасом пального – для приготування їжі;

 бойлера (у південних регіонах – сонячного теплового конвектора) – для підігріву води;

 із теплопостачання, подбайте про наявність:

 електричного конвектора (бажано, з вентилятором, що скорочує тривалість догрівання), найбільш економний варіант – тепловентилятор, здатність якого до “випалювання кисню” є надто перебільшеною); при цьому варто перевірити, чи здатна електромережа витримати додаткове навантаження;

 біокаміну або схожих на нього пристроїв (при цьому обов’язково дотримуйтеся правил пожежної безпеки);

 теплового ізолювання опалюваних кімнат (див. п. 1);

 теплого домашнього одягу, електричних ковдр і простирадл.

5) Додатково.

Для приватних домогосподарств:

 організуйте тепловий тамбур на вході в будинок;

 за можливості, встановіть твердопаливний котел, придбавши щонайменше двомісячний запас палива для нього; забезпечте зберігання цього запасу за рекомендованих виробником умов;

-для аварійного забезпечення електроенергією придбайте бензиновий чи дизельний генератор із запасом палива на декілька діб або гібридні СЕС з акумуляторними батареями (АКБ).

 4. РЕКОМЕНДАЦІЇ СУБ’ЄКТАМ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ ТА КОМУНАЛЬНОЇ ФОРМИ ВЛАСНОСТІ

1) Вжити заходів щодо прискорення впровадження систем енергетичного менеджменту.

2) Вжити заходів для розширення використання механізму енергосервісу для оптимізації енергоспоживання об’єктами бюджетної сфери та соціальної інфраструктури.

3) Вжити заходів для зменшення кількості (площі) опалювальних та освітлювальних приміщень, оптимізувати режими робочого часу з максимальним переведенням на дистанційну форму роботи.

4) Перевірити можливість та забезпечити використання:

 спліт-систем для обігріву (інверторного типу);

 переведення котлів на тверде біопаливо;

 встановлення сонячних панелей та колекторів;

 встановлення теплових насосів.

5) Оптимізувати графіки проведення навчального процесу (у разі можливості, переведення на дистанційну форму навчання), збільшити та перенести на найбільш холодний період зимові канікули, передбачити функціонування чергових дитячих садків.

6) Вжити заходів забезпечення медичних закладів резервними джерелами енергії, автономним водопостачанням/каналізацією, оптимізувати використання бойлерів/стерилізаційних шаф.

7) Забезпечити перегляд режимів роботи торговельно-розважальних та офісних центрів.

8) Вжити заходів щодо:

 оптимізації графіків навантажень мереж у зв’язку із переведенням на дистанційний режим;

 забезпечення резервними мобільними (блочно-модульними) джерелами енергозабезпечення у тому числі з використанням когенераційних технологій;

 перевірки наявності та облаштування місць для швидкого підключення аварійних джерел енергозабезпечення;

 перевірки наявності засувок для сегментування мереж теплопостачання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь