A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

ПАМ’ЯТКА ЩОДО РЕЄСТРАЦІЇ ПАСІК

Дата: 05.03.2019 18:54
Кількість переглядів: 2037

Станом на кінець 2018 року українські пасічники  мають можливість  виходити з продуктами бджільництва на  внутрішні та зовнішні ринки. Неофіційна статистика говорить, що виробничий фонд галузі налічує близько 400 тис. бджолярів та понад 3,7 млн. бджолосімей, а валове річне виробництво меду сягає 80 тис. т. Водночас відомо, що мінімум 20-30% пасік в Україні є не зареєстрованими.

Як наслідок, маємо неякісний мед та шкоду галузі в цілому.

 

І. Для чого реєструвати пасіку?

 

Процедура узаконення бджолосімей надає чимало вигод:

1.Шанс відшкодування збитків.

Якщо пасіка зареєстрована, то відповідний документ точно фіксує кількість бджолосімей. Якщо вулики із їх мешканцями не занесені до реєстру, то на юридичному рівні їх немає. А значитьнеможливо у випадку крадіжки, стихійного лиха чи інших форс-мажорних обставин довести розміри шкоди та претендувати на відшкодування збитків.

2. Спрощені умови реалізації продукції.

Щоб продати мед, пергу чи маточкове молочко на ринку потрібна довідка із місцевої ветеринарної лабораторії ринку про якість продуктів бджільництва. Пасічники, які зареєструвати бджолосім’ї, без зайвих труднощів пройдуть цю процедуру при наявності паспорта пасіки й на законних підставах зможуть реалізовувати мед.

3. Можливість запобігти падежу

У 2018 р. пасічники втратили 100-120 млн. грн. через загибель 35-40 тис. бджолосімей внаслідок використання аграрними господарствами неякісної або з порушеннями застосованої агрохімії. У разі реєстрації пасіки її власник попереджається не пізніше, ніж за 3 доби до початку обробки через засоби масової інформації, органи місцевого самоврядування. Цей момент прописаний у ст. 37 Закону України «Про бджільництво». У разі отруєння бджіл на полях, їх власник зможете пред'явити агровиробнику претензії, у суді довести обґрунтованість своїх вимог щодо компенсації збитку.

4. Отримання державних дотацій.

Якщо бджоляр має реєстраційні документи на пасіку, то може претендувати на державну допомогу у розмірі до 25% для покриття витрат на обладнання, пільгові кредити, гранти міжнародних організацій.

 

ІІ. Для реєстрації та отримання ветеринарно - санітарного паспорта на пасіку необхідно: 

 

  1. Пасічнику :
    1. Провести лабораторні дослідження і отримати акт обстеження пасіки. Для цього потрібно відправити підмор бджіл та трутневий розплід у лабораторію Держпродспоживслужби, для чого  зібрати підмор з вуликів по 10 шт. з кожного. Для невеликої пасіки до 50 бджолосімей рекомендуємо дослідити від 3-х до 10 бджолосімей. Для більшої пасіки — не менше 50% від усієї кількості бджолосімей. (мікроскопічне дослідження на вароатоз, акарапідоз, нозематоз і амебіаз), крім того, для дослідження на Американськкий і Європейський гнильці направляється трутневий розплід розміром 5х15 см.
    2. Відібраний матеріал  відноситься у Борщівську районну державну лікарню ветеринарної медицини, оформляється супровідний лист для лабораторії, де вказано вид дослідження, який матеріал відправляється на дослідження і в якій кількості, кому належить, можливий діагноз (кліщ вароатоз, нозематоз).
    3. Матеріал для дослідження разом із супровідним листом   доставляється у лабораторію, пасічником здійснюється оплата досліджень. Результати  надходять до Борщівської районної державної лікарні ветеринарної медицини.

 

2. Інспектор Борщівського районного управління Держпродспоживслужби, після отримання результатів лабораторних досліджень на письмове звернення пасічника  призначає дату обстеження пасіки для складання акту, після якого виписується паспорт пасіки, в якому робиться відмітка про дослідження. Така відмітка в паспорті робиться 2 рази/рік. Тобто 2 рази на рік потрібно відправляти  матеріал для лабораторного дослідження.

ІІІ. Реєстрація пасіки

Потрібно написати заяву на ім'я голови сільської, районної, міської ради (додаток 1). У заяві повинні бути вказані особисті дані (ПІБ, адреса, телефон), фактична кількість бджолосімей та адреса розташування пасіки. Віднести її до сільської, селищної чи міської ради разом з копією паспорта пасіки і зареєструвати  у спеціальну книгу реєстрацій. На цьому етапі пасіка зареєстрована.

Зразки звернень пасічників     ДОДАЮТЬСЯ.

      В. о. начальника  УДПСС в Борщівському районі О.  Шетелинець.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь