A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Обережно, грип птиці !

Дата: 22.01.2020 17:00
Кількість переглядів: 444

Обережно, грип птиці !

Грип птиці - гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом, який, за своєю природою, є спорідненим з вірусом грипу людей і тварин. Збудники поділяються на таких, що викликають високопатогенний і низькопатогенний перебіг хвороб.  Грип поражає всі види птахів, а резервуаром збудника є перелітна птиця, яка може розносити його на великі відстані.  

         Класичним прикладом тому був спалах грипу в диких лебедів  у 2017 році на території нащого району, де птахи зупинились у заплаві Дністра на відпочинок, а  місцеві жителі, на заклик природоохоронних товариств,  проводили підгодівлю, чим продовжили їх перебування поблизу населеного пункту. За декілька днів серед лебедів почалась масова загибель, а надпис, що був на кільці одного з трупів  свідчив, що птах був окільцьований у м. Гданськ.  В той час в Польщі та інших європейських країнах тоді вирував пташиний грип. Тільки спільними зусиллями ветеринарної служби та органів місцевого самоврядування населених пунктів, розташованих вздовж річки Дністер, недопущено захворювання серед домашньої птиці.

В січні 2020 року спалахи грипу птиці зареєстровані в Республіці Польща, Словацькій Республіці, Угорщині, Румунії. 18 січня 2020 року зареєстровано захворювання і в Україні у Немировському районі Вінницької області в господарстві ПП «Хутір», де утримувалось 98тис. голів курей. В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника грипу птиці.

Як запобігти грипу ? Вірус грипу потрапляє у зовнішнє середовище зі всіма виділеннями з організму хворої птиці. Він також міститься в яйцях та продуктах забою. Основний шлях зараження – повітряно-крапельний і здорова птиця, яка перебуває в контакті з хворою, піддається ризику інфікування. Основними правилами, дотримуючись яких можна запобігти потраплянню збудника в господарства є утримання птиці в закритих вольєрах  і недопущення контакту з дикою та синантропною птицею, особливо на водоймах, де після тривалих перельотів водоплавна  зупиняються на перепочинок. У водоплавних птахів грип часто протікає безсимптомно, проте вони можуть передавати збудника здоровій домашній птиці, а перехворіла птиця залишається вірусоносієм упродовж кількох місяців і при контакті може заражати здорову. Тому при будь-яких перших ознаках захворювання птиці слід негайно   повідомляти державну службу ветеринарної медицини.

         Враховуючи ту обставину, що пташиний грип є небезпечним і для людини,  рекомендую ніколи і за ніяких умов не купувати м’ясо птиці на «стихійних ринках», де нічого не відомо про його походження і воно не піддавалось ветеринарно-санітарній експертизі. Бо нехтування цим правилом може нести небезпеку для вашого здоров’я і ваших родин.

 

                                                      Ігор Свидинський – начальник відділу                           

                                                                                                                безпечності харчових продуктів

                                                                                                   та ветеринарної медицини районного

                                                                                                   управління Держпродспоживслужби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь