A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Сказ! Вакцинуємо тварин !

Дата: 05.02.2021 10:25
Кількість переглядів: 446

 Сказ – одне з найнебезпечніших інфекційних захворювань всіх теплокровних тварин і людини, що характеризується ураженням центральної нервової системи і при зволіканні за наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча. 

Гризуни є своєрідним резервуаром інфекції, найбільше хворіють хижі тварини: лисиці, вовки, гризуни. Домашні тварини, як і люди – заражаються через покус або ослинення ураженої ділянки (подряпина, мікроушкодження).

Збудник сказу виявляється у слині інфікованої тварини ще за 10 днів до появи перших клінічних ознак. Хворі на сказ тварини поводяться агресивно чи навпаки – мляво, не реагуючи на наближення людини. У них невпевнена хода чи біг, інтенсивно виділяється слина, боязнь води, утруднене ковтання, настовбурчена шерсть. Собаки ховаються в темні закутки, лякаються різних звуків. Перед смертю з’являється параліч кінцівок, смерть наступає на 7-11 день після прояву клінічних ознак захворювання.

За 2020 рік на території району зареєстровано випадки сказу лисиці (на угіддях між селами Устя - Іване-Пусте), собаки в с. Трубчин, кота в с. Стрілківці, що свідчить про циркуляцію вірусу в природніх умовах і велику імовірність захворювання на сказ.

 

Загрозлива ситуація щодо сказу тварин на території Борщівської ОТГ. Тільки за січень місяць 2021 року виявлено два випадки захворювання на сказ, це на території селища  цукрового заводу та у с Вовківці і в обох випадках собаки не були вакциновані проти сказу, що є порушенням п.7. ст.37 Закону України «Про ветеринарну медицину», яка зобов’язує громадян, які утримують тварин «доставляти тварин у визначене місце або забезпечувати належні умови за місцем утримання тварин для проведення ветеринарного огляду, діагностичних, профілактично-лікувальних обробок, включаючи дослідження і щеплення. У разі необхідності забезпечувати надійну фіксацію тварини при проведенні маніпуляцій, транспортування (доставки) відібраних зразків тканин, крові та інших матеріалів для діагностичних аналізів»

 

Одним з пунктів  щодо боротьби зі сказом є дотримання «Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів)», посилення відповідальності власників тварин.

 Ще одна проблема, яка потребує вирішення - боротьба з безпритульними тваринами,  відсутність якої сприяє їх  неконтрольованому розмноженню. 

 

Придбавши собаку чи кота, інших тварин, необхідно:

вимагати довідку або ветеринарне свідоцтво про стан їх здоров'я, документи щодо проведення їх чіпування,ветеринарно-санітарний паспорт на тварину;  

негайно повідомте ветеринарного спеціаліста і за необхідності зробіть щеплення від сказу;

•;у випадку нанесення Вашими тваринами укусів людям чи тваринам негайно повідомляйте ветеринарного лікаря, ізолюйте тварину для 10-ти денного карантинування під його наглядом;

• виводьте на прогулянку собак тільки на короткому повідку та у наморднику;

• тримайте сторожових собак на прив'язі і відпускайте лише в закритих дворах, що виключає можливість втечі;

• уникайте контактів з безпритульними собаками, котами і дикими тваринами; 

 За порушення  вимог щодо утримання тварин їх власники несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

 

ПРОВАКЦИНУЙТЕ своїх домашніх собак і котів !!!

 

Для проведення вакцинації звертайтесь за адресою: місто Борщів, вул. Промислова,9, або до завідувачів ветеринарних дільниць, які обслуговують населений пункт, в якому Ви проживаєте.

 

Очікуємо Вас щодня з 08.00 до 17.00, в п’ятницю до 15.45 год.

Телефон для довідок 2-13-12.

 

Начальник відділу безпечності

харчових продуктів та ветеринарної медицини

районного управління Держпродспоживслужби                                      Ігор Свидинський.

                                              


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь