A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області інформує.

Дата: 08.10.2021 16:04
Кількість переглядів: 2045

Офіційний Веб-сайт Пенсійного фонду України

Е-ЛИСТОК НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ!

ВІДПОВІДІ НА ЗАПИТАННЯ РОБОТОДАВЦІВ І ПРАЦІВНИКІВ!

 

З першого жовтня цього року Україна повністю перейшла на електронні листки непрацездатності (лікарняні). Як усе нове, цей напрямок потребує уваги, додаткових роз’яснень та удосконалення. У зв’язку з цим Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області відповідає на поширені запитання.

 

  1. Що таке електронний листок непрацездатності?

Е-листок непрацездатності – це електронна реалізація документу, який підтверджує тимчасову непрацездатність працівника і формується на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Він є підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів установи (організації) в якій працює особа та оплати наступних днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів Фонду соціального страхування.

 

  1. Яким чином формується електронний листок непрацездатності?

- працівник звертається до лікаря для медичного огляду;

- лікар встановлює факт непрацездатності (захворювання) та формує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я;

- в Електронному реєстрі листків непрацездатності, на підставі медичного висновку про тимчасову втрату працездатності формується листок непрацездатності з унікальним реєстраційним номером;

- сформований документ (електронний листок непрацездатності) надсилається роботодавцю і працівнику в їх особисті кабінети на вебпорталі Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua).

 

  1. Які складові номеру електронного листка непрацездатності (лікарняного)?

До унікального номеру е-лікарняного для зручності страхувальників було додано номер страхового випадку – це дає можливість легко зрозуміти, є лікарняний первинним чи продовженням.

Тепер номер електронного лікарняного генерується у форматі ХХХХХХ-ХХХХХХХХХХ-Х (де ХХХХХХ – номер випадку непрацездатності, ХХХХХХХХХХ – порядковий номер листка непрацездатності, Х – номер версії).

 

  1. Як діяти, якщо не прийшло повідомлення про створення медичного висновку та/або е-листка непрацездатності (лікарняного)?

- Повідомлення про створення медичного висновку може не надійти, якщо персональні дані хворого неактуальні. В такому випадку потрібно перевірити правильність інформації – можливо, було змінено прізвище, паспорт чи номер телефону, та/або не заповнені усі колонки. Якщо інформація була неактуальна, після її оновлення повідомлення надійде автоматично.

- Переглянути свій медичний висновок можна на Єдиному порталі державних послуг Дія. Для цього у спеціальному розділі потрібно ввести номер запису сформованого медичного висновку з SMS повідомлення.

- Також, є дві причини, чому не надійшло SMS повідомлення про відкриття е-лікарняного: в особистому кабінеті застрахованої особи на вебпорталі Пенсійного фонду не вказано або вказано неактуальний номер телефону, або е-лікарняний не було створено.

- У першу чергу слід спитати у лікаря, чи було ним отримано відповідь від Електронного реєстру листків непрацездатності і яку саме. Е-лікарняний може не сформуватись, якщо система не знайде хворого у Реєстрі застрахованих осіб. Якщо людина працевлаштована, її необхідно звернутися до роботодавця або на гарячу лінію Пенсійного фонду для з’ясування причин: 0800-503-753.

- Також е-лікарняний міг сформуватись, але повідомлення не надійти. Самостійно перевірити, чи відкрито лікарняний можна авторизувавшись на вебпорталі Пенсійного фонду України за допомогою ЕЦП (електронного цифрового підпису) або пройти верифікацію за допомогою BankID. Там можна  оновити свої анкетні дані та контактний номер телефону.

- Отримати консультацію щодо оплати е-лікарняних можна за номером гарячої лінії Фонду соціального страхування України (ФССУ): 0800-50-18-92, або в управлінні виконавчої дирекції Фонду, де зареєстровано вашого роботодавця, контакти у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493.

 

 

 

Начальник Головного управління                                    Ігор  МОСКАЛИК

 

Василь Динис (0352) 43 06 56

Тетяна Карнаух (0352) 43 50 60

 

08.10.2021

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь