A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Обережно,грип птиці!!!

Дата: 13.12.2021 15:11
Кількість переглядів: 978

Грип птиці гостре, висококонтагіозне  інфекційне захворювання, що викликається вірусом, який, за своєю природою, є спорідненим з вірусом грипу людей і тварин, характеризується великою загибеллю птиці, поражає всі види птахів, а резервуаром збудника є перелітна птиця, яка може розносити його на великі відстані. 

Фото без опису

 Спалах грипу птиці  у 2017 році був на території Борщівського району, Мельнице - Подільської територіальної громади, де лебеді зупинились у заплаві Дністра на відпочинок, а  місцеві жителі, на заклик природоохоронних товариств,  проводили підгодівлю, чим продовжили їх перебування поблизу населеного пункту Вільхівці. За декілька днів серед лебедів почалась масова загибель, що могло стати причиною ураження всієї домашньої птиці в  населених пунктах вздовж річки Дністер.

      Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується. 


 РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ:

  1. Організувати безвигульне утримання птиці.

  2. Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу місцевості. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.

  3. Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці, проводити чистку приміщень з подальшою їх дезінфекцією.

  4. Догляд слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.

  5. Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).

  6. Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).

  7. При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.

  8. На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.

  9. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та  органи місцевого самоврядування.

  10. Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни.                                                                                                                      

     Враховуючи ту обставину, що пташиний грип є небезпечним і для людини,  рекомендую взяти собі за правило – ніколи і за ніяких умов не купувати м’ясо птиці на «стихійних ринках» де нічого не відомо про його походження і воно не піддавалось ветеринарно-санітарній експертизі, бо нехтування цим правилом може нести небезпеку для вашого здоров’я  та членів ваших родин.

   

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь