A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Борщівське відділення УВД ФССУ у Тернопільській області інформує.

Дата: 24.01.2022 10:45
Кількість переглядів: 357

Розмір допомоги за один день лікарняного зріс на 10% за підсумками року

Реформа лікарняних: українці оформили понад 4,5 млн електронних документів

Середній розмір допомоги по вагітності та пологах від Фонду склав 40,5 тис. гривень

Фонд виплатив 5 млрд грн декретних у 2021 році

Українці отримали понад 15,7 мільярда гривень лікарняних від ФССУ у минулому році

Фото без опису

Розмір допомоги за один день лікарняного зріс на 10% за підсумками року

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності за підсумками 2021 року зріс на 10,1% порівняно з тим же періодом 2020 року.

У середньому в 2021 році за один день перебування на лікарняному Фонд соціального страхування України виплачував допомогу у розмірі 375,18 грн. При цьому за підсумками грудня 2021-го середній розмір вже складав 394,7 грн.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу працівника та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Найбільший середньоденний розмір допомоги за лікарняними упродовж 2021 року був у Києві (463,4 грн), Запорізькій області (409,9 грн), Миколаївській області (408,8 грн) і Донецькій області (403,4 грн). Найменший – на Чернігівщині (310,8 грн).

Дата фінансування допомог за лікарняними прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

Реформа лікарняних: українці оформили понад 4,5 млн електронних документів

Від початку реформи електронних листків непрацездатності українці понад 4,5 млн разів скористались новою послугою. Таку цифру повідомляють у Пенсійному фонді України. Водночас, згідно даних МОЗ, в електронній системі охорони здоров’я було створено більше 6 млн медичних висновків про тимчасову непрацездатність, на підставі яких для працевлаштованих українців формуються е-лікарняні. 

Зауважимо, реформа спростила процес оформлення лікарняних. Більше не потрібно збирати підписи і печатки на бланку, передавати документ роботодавцю чи навіть знов іти до лікарні за заміною документу, якщо при оформленні лікарняного була допущена помилка. 

Тепер неточності при створенні лікарняних трапляються рідше, адже лікар самостійно не вносить інформацію про пацієнта. Усі необхідні дані підтягуються автоматично. Водночас, у випадку, якщо при укладенні декларації із сімейним лікарем було допущено помилку в ПІБ, яка продублювалась у лікарняному (наприклад, пропущено букву), Фонд соціального страхування України прийме такий е-лікарняний на оплату без необхідності здійснювати заміну, аби незначні помилки не призводили до уповільнення виплат допомог.

Що робити, якщо у вашому е-лікарняному є незначна помилка в ПІБ: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/979565.

Дізнатись, коли оплатять е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється тут https://t.me/socialfund. Дата фінансування прямо залежить від дати, коли роботодавцем було подано заяву-розрахунок за відповідним е-лікарняним.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

 

 

Середній розмір допомоги по вагітності та пологах від Фонду склав 40,5 тис. гривень

Понад 125 тисяч працюючих українок знаходились у декретній відпустці упродовж 2021 року. Фонд соціального страхування України профінансував для них понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах.

За оперативними підсумками минулого року середній розмір декретної допомоги від ФССУ склав 40,5 тисячі гривень. Це на 17,6% більше, ніж упродовж 2020 року. Зазначена допомога надається Фондом застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Після того, як роботодавець отримав кошти від Фонду соціального страхування України, він має здійснити виплату допомоги по вагітності та пологах своїй працівниці у найближчий після дня призначення допомоги строк, встановлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду. Звертаємо увагу, що виплата допомоги має бути здійснена роботодавцем у повному обсязі однією сумою, поділ допомоги по вагітності та пологах не передбачено.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

Фонд виплатив 5 млрд грн декретних у 2021 році

За оперативними підсумками 2021 року Фонд соціального страхування України профінансував понад 5 мільярдів гривень допомог по вагітності та пологах для працюючих українок. Це на понад 0,1 млрд гривень більше, ніж упродовж 2020 року.

Слідкувати за станом фінансування декретних допомог можна онлайн у телеграм-каналі ФССУ: https://t.me/socialfund (для цього необхідно знати точну дату отримання Фондом заяви-розрахунку, поданої роботодавцем за відповідним лікарняним).

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України застрахованим особам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується.

Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

 

Українці отримали понад 15,7 мільярда гривень лікарняних від ФССУ у минулому році

Упродовж 2021 року Фонд соціального страхування України направив на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності понад 15,7 мільярда гривень.

Видатки Фонду на фінансування лікарняних у разі хвороб (у тому числі на COVID-19), травм, догляду за хворими рідними, самоізоляції тощо зросли на 4 мільярда гривень порівняно з 2020 роком.

Такий рівень зростання пов’язаний, у першу чергу, із поширенням коронавірусної хвороби – за підсумками минулого року суттєво збільшилась кількість днів, які українці провели на лікарняних. Зокрема, у січні–листопаді 2021 року ФССУ прийняв на оплату 36,7 мільйона днів лікарняних, що на 22,7% більше, ніж за той же період 2020 року

З’ясувати, чи вже було профінансовано ваш е-лікарняний, можна онлайн – інформація про стан фінансування лікарняних і декретних допомог щоденно оновлюється у телеграм-каналі https://t.me/socialfund.

Щоб дізнатись дату фінансування, потрібно знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку за е-лікарняним – не втрачайте зв’язок і цікавтесь станом оформлення заяви. Уточнити дату можна також у відділенні Фонду, для цього у кожному обласному управлінні створено окремі гарячі лінії: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

 

Пресслужба виконавчої дирекції
 Фонду соціального страхування України

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь