A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області інформує.

Дата: 09.06.2022 14:36
Кількість переглядів: 485

ПРО ЗМІНИ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

 

1. 30 квітня 2022 року набув чинності Закон України від 15.02.2022 р. №2040-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства» (далі – Закон 2040). Що змінилося у правилах індексації пенсій згідно з цим законом?

 

Змінами, внесеними до чинного законодавства, норму щодо індексації пенсій закріпленої в Законі України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) та датою її здійснення щорічно визначено 1 березня. Індексація тепер проводитиметься для всіх категорій пенсіонерів, в тому числі військовим, державним службовцям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування, на загальних умовах з урахуванням одного показника коефіцієнта збільшення, який щороку визначатиметься Кабінетом Міністрів України.

До прийняття Закону 2040 індексація пенсій проводилася лише для одержувачів пенсій, призначених відповідно до Закону 1058, а її дата щорічно визначалася Урядом.

 

2. Хто відтепер може достроково йти на пенсію та яких умов?

 

Законом 2040 передбачено можливість дострокового призначення  пенсії за віком особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва та праці, у тому числі з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скороченням чисельності або штату працівників.

Додатковими умовами призначення дострокової пенсії є:

  • на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону 1058 (60, 63,65 років);
  • реєстрації особи у державній службі зайнятості та відсутності підходящої для них роботи,
  • наявність страхового стажу: чоловіки 35 років, жінки 30 років.

Право на призначення дострокової пенсії за віком надано також особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку з виявленням невідповідності працівника займаній посаді за станом здоров’я. Право на таку пенсію надається вказаним особам також за  наявності страхового стажу: чоловіки 35 років, жінки 30 років. Порядок призначення таких пенсій визначить Кабінет Міністрів України.

Варто зазначити, що дострокова пенсія, призначена відповідно до визначених вище умов, до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону 1058, в період роботи або здійснення іншої діяльності, пов’язаної з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, не виплачується.

 

3. Як збільшився мінімальний розмір пенсії для військовослужбовців, що отримали інвалідність внаслідок війни?

 

Закон 2040 змінює розміри мінімальних пенсій по інвалідності, які визначені статтею 22 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Зазначені норми закону набирають чинності з 01 жовтня 2022 року, і передбачають, що мінімальні розміри пенсій по інвалідності встановлюються:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 5025 гривень, II групи – 4610 гривень, III групи – 4396 гривень;
  • іншим особам з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби I групи – у розмірі 4605 гривень, II групи – 4396 гривень, III групи – 4186 гривень;
  • особам з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу строкової служби – у розмірі 110 відсотків; з числа військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової служби) рядового, сержантського і старшинського складу, осіб молодшого начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб молодшого складу Національної поліції, Служби судової охорони, Національного антикорупційного бюро України – 120 відсотків; з числа осіб офіцерського складу та осіб начальницького складу (крім молодшого) органів внутрішніх справ, Державної кримінально-виконавчої служби України і державної пожежної охорони, осіб середнього і вищого складу Національної поліції, Служби судової охорони – 130 відсотків відповідних мінімальних розмірів пенсій, передбачених для осіб з інвалідністю з числа рекрутів, солдатів і матросів строкової служби.

Розміри пенсій, починаючи з 2023 року, щороку з 1 березня індексуються у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, із застосуванням коефіцієнта збільшення, що визначається відповідно до частини другої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

 

 

 

 

4. Як відповідно до цього закону призначаються достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність?

Законом 2040 внесено зміни, зокрема, до пункту 3 статті 115 Закону 1058, та надано право на призначення дострокової пенсії за віком матерям тяжко хворих дітей, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку, після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання тяжко хворої дитини, якій не встановлено інвалідність, до шестирічного віку здійснювалось батьком, батьку призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше ніж 20 років.

При цьому статтю 1 Закону 1058 доповнено новим терміном «тяжко хвора дитина, якій не встановлено інвалідність – дитина, хвора на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня, дитина, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність».

До прийняття Закону 2040 право на дострокове призначення пенсії з дотриманням певних умов надавалося батькам дітей з інвалідністю.

 

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь