A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

ПОРЯДОК ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ПО ВТРАТІ ГОДУВАЛЬНИКА

Дата: 29.08.2022 11:27
Кількість переглядів: 643

Фото без опису

Чи може  дружина/ чоловік  після смерті другого з подружжя отримувати пенсію по втраті годувальника? З таким питанням часто звертаються громадяни до бюро правової допомоги. Консультацію надає головний юрист сектору «Чортківське бюро правової допомоги» Олена ГИКАВА.

Згідно ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сімї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по ІІІ групі інвалідності.  Хто відноситься до непрацездатних членів сімї померлого годувальника:

- чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закону).

-  діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

Також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), - до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти - до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;

До членів сім'ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи,  якщо вони:

1) були на повному утриманні померлого годувальника;

2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Також члени сім'ї померлого годувальника, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв'язку з втратою годувальника.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

Членам сімї, які досягли пенсійного віку та мають наявний страховий стаж, визначений ст. 26 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», така пенсія призначається довічно.

Для призначення пенсії у разі втрати годувальника потрібно звернутися до відділення управління Пенсійного фонду України за місцем реєстрації.

Отримати безоплатну правову допомогу:

 

  • м. Чортків, вул. С. Бандери, 20; тел.: (03552) 2-09-50 

 

Контакт центр системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (консультації надаються щодня з 08:00 до 19:00).

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь