A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

НЕ ПАЛІТЬ СУХУ ТРАВУ ТА ЛИСТЯ!!!

Дата: 14.09.2022 11:09
Кількість переглядів: 354

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

З настанням сезону збору урожаю жителі приміських територій та сіл традиційно намагаються позбутися залишків сухої трави та бадилля методом спалювання.

??Утім, це не лише шкодить навколишньому середовищу, а є незаконним і карається штрафами.

?Відповідно до ст. 77 та 77/1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за спалювання сухої трави, опалого листя, залишків рослинності на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, населених пунктах та поза їх межами передбачено штраф:

?на громадян – від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн)

?на посадових осіб − від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15300 грн до 21420 грн).

?За спалювання відходів і залишків сухої рослинності за статтею 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф:

? для громадян – від 340 грн до 1360 грн;

? для посадових осіб – від 850 грн до 1700 грн.

??Нагадаємо, що під час воєнного стану в країні паліїв притягують до кримінальної відповідальності за статтею 113 «Диверсія» Кримінального Кодексу України, в якій передбачається покарання для порушника у вигляді позбавлення волі терміном від 10 до 15 років.

?За даними 4 державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Тернопільській області, від початку року бучацькі рятувальники 4??6?? разів залучались до ліквідації пожеж у екосистемах нашої громади.

??Рятувальники наголошують, підпали трави, сухостою, рослинних решток часто стають неконтрольованими і переростають у великі пожежі, під час яких руйнуються цілі екосистеми: згорають гнізда птахів та гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту – зайці, їжаки, плазуни, земноводні.

??Окрім того, від паління сухостою руйнується ґрунтовий покрив і вся його мікрофлора, знищуються насіння і коріння рослин, а для відновлення ґрунту, життя рослин і комах потрібно 5-6 років.

??Внаслідок спалювання листя в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, бензопірен, чадний газ, діоксини та пил. Бензопірен може провокувати у людини онкологічні захворювання, а чадний газ блокує постачання кисню до тканин організму. Через це, отруєння чадним газом викликає головний біль, запаморочення, пришвидшене серцебиття, ускладнене дихання. Під час згоряння тонни рослинних залишків у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму. Дихання таким повітрям тривалий час провокує у людини розвиток хронічних хвороб дихальної системи.

Що робити з опалим листям та сухою травою?

?Компостувати

Листя, залишки рослинності та суху траву легко перетворити на корисний ресурс. Для компостування можна придбати спеціальний контейнер або зробити з дошок. Розташувати його в добре провітрюваному місці й подалі від сонячних променів. Інший спосіб — просто викопати яму та складати в неї листя та інші компоненти, помірно зволожуючи. Така яма має бути розташована на відстані НЕ менше 30 метрів від джерела питної води.

Основним елементом компосту є трава, допоміжними – листя, коріння рослин, кора.

Для прискорення процесу компостування подрібніть усі компоненти. Якщо періодично додавати свіжий ґрунт або спеціальні домішки, то підвищуватиметься швидкість компостування. Також важливо періодично перемішувати компост і слідкувати, щоб він не був перезволожений.

?Мульчувати

Мульчування – це покриття ґрунту захисним шаром із різноманітних матеріалів. Для виготовлення мульчі подрібнюють опале листя, дрібні гілки, залишки рослинності, суху траву. Мульчу можна використовувати для того, щоб захистити рослини від впливу температур – взимку від морозів, влітку від надмірного сонячного випромінювання. Також мульча допомогає збагатити корені рослин поживними речовинами, зберігає вологу у ґрунті, зменшує імовірність появи бур’янів. Необхідно покривати ґрунт шаром мульчі товщиною 5-15 сантиметрів. Важливо, щоб біля стебел залишався незаповнений невеликий проміжок для циркуляції повітря.

Такі прості альтернативи ? це можливість припинити згубний вплив для здоров’я та довкілля від спалювання. А ще – підтримати на локальному рівні якісні властивості ґрунту.

?Як діяти, коли ви побачили, що хтось палить листя або траву?

? Поясніть палію, в чому небезпека та незаконність таких дій.

?Якщо це не допомогає, зафіксуйте порушення за допомогою фото або відео, як доказ та викличте поліцію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь