A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Держпродспоживслужба застерігає! ЯК ЗАХИСТИТИ ВЛАСНЕ ДОМОГОСПОДАРСТВО від африканської чуми свиней?

Дата: 20.09.2022 16:27
Кількість переглядів: 305

Фото без опису

Африканська чума свиней (АЧС, хвороба Монтгомері) – висококонтагіозна геморагічна вірусна хвороба, з високою захворюваністю свиней у господарстві та майже 100 % смертністю захворілих тварин, що призводить до значних економічних збитків. Людина на АЧС не хворіє!

У хворих тварин захворювання проявляється зазвичай лихоманкою, геморагічним діатезом (множинні крововиливи), ціанозом шкіри (синюшністю) та дистрофічно-некротичними змінами в паренхіматозних органах. Хоча іноді захворювання може перебігати латентно (без клінічних проявів).

 

Важливо!

Для АЧС характерні наступні ознаки:

  • раптова загибель тварин, за відсутності клінічного прояву;

  • підвищення температури тіла до 40,5-42 град. С;

  • зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок,хитка хода,посилена спрага;

  • ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю або закреп, слизові виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок,можливі аборти у самок);

  • червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудді, вухах, п’ятачку та кінцівках.

До захворювання особливо чутливі свійські свині, незалежно від породи та віку. Навпаки, дикі свині менш чутливі до збудника АЧС і тому являються резервуаром та джерелом вірусу у природі.

Разом з цим, постійним резервуаром та переносником збудника АЧС в природі є також аргасові кліщі, в організмі яких вірус може зберігатися декілька років і навіть передаватися своєму наступному поколінню.

З організму хворих тварин збудник виділяється з усіма екскретами та секретами, тим самим потрапляє в зовнішнє середовище (вода, корми, гній, підстилка, різні предмети догляду за тваринами, спецодяг персоналу, тощо), які виступають в ролі факторів передавання збудника АЧС від хворих свиней до здорових. Зараження відбувається при контакті здорової тварини з вірусом АЧС (з вдиханням, водою або кормом, через травмовану шкіру тощо).

Люди (особливо мисливці, грибники та рибалки), а також різні види тварин (будь-які дикі чи бродячі, птахи, гризуни і навіть комахи) можуть бути переносити вірус АЧС.

Разом з цим, активні бойові дії на території України спонукають диких тварин, зокрема і диких кабанів, шукати більш безпечні й тихі місця для мешкання, що призводить до їх вимушеної міграції на інші території та може призвести до поширення інфекції на великі відстані.

 

Важливо!

Вірус АЧС залишається життєздатним:

- в м’ясі від хворих тварин –до 155 днів;

- у гною та грунті – до 200 діб;

- у трупах свиней – до 2,5 місяців;

- у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців;

- в солонині- до 1 року;

- в замороженому м’ясі – до 3 років.

Для запобігання виникнення захворювання необхідно суворо дотримуватися вимог закритого режиму роботи у господарствах всіх форм власності. Зокрема, не допускати в’їзд стороннього транспорту та вхід сторонніх осіб на територію господарств, не відвідувати інші господарства, не контактувати з домашніми або дикими свинями (включаючи полювання або відвідування лісу).

Узагальнюючи вищенаведене, рекомендуємо власникам господарств, що вирощують свиней, посилити заходи біобезпеки і дотримуватися наступних правил:

 не завозити свиней без погодження з Держпродспоживслужбою відповідної зони обслуговування;

 своєчасно проводити ідентифікацію приплоду свиней;

 утримувати тварин в закритих приміщеннях, не допускати вільного вигулу свиней для недопущення їх контакту з іншими тваринами;

 періодично обробляти свиней та приміщення проти кровосисних комах (кліщів, вошей, блох), постійно вести боротьбу з гризунами усіма дозволеними методами;

 не перешкоджати діям ветеринарних фахівців та надавати свиней для щеплення проти класичної чуми свиней (безкоштовно);

 не купувати м’ясо та інші їстівні продукти із свинини на стихійних ринках або в місцях несанкціонованої торгівлі;

 здійснювати подвірний забій лише з дозволу ветеринарних фахівців Держпродспоживслужби;

 утримуватись від поїздок до місцевостей, в яких зареєстровано випадки захворювання на АЧС, а тим більше не везти звідти тварин та продукції тваринного походження;

негайно повідомляти про випадки захворювання чи загибелі свиней Держпродспоживслужбу.

Борщівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області звертає увагу фізичних осіб та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність в галузі свинарства, щодо напруженої епізоотичної ситуації в Україні відносно АЧС і наголошує суворо дотримуватись профілактичних заходів, що передбачені в Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, а при виявлені будь-яких ознак захворювання або загибелі свиней терміново сповіщати. 

Контакти для повідомлень при підозрі на захворювання:

Борщівське управління Держпродспоживслужби

Борщівська районна державна лікарня ветеринарної медицини

м. Борщів, вул. Промислова, тел.2-13-12, у вихідні дні 0981717085.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь