A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

НОВЕ У ХАРЧУВАННІ ДОШКІЛЬНЯТ.

Дата: 27.09.2022 13:40
Кількість переглядів: 387

Фото без опису

Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти (постанова КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»). Такі зміни прийняті, з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах і енергії. Що ж змінилося?

1.Визначено режим харчування

Режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу, тривалість сніданку і вечері повинна становити не менше ніж 20 хвилин, обіду — 25–30 хвилин. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час з інтервалами у три-чотири години.

2. Окреслено вимоги до планування меню

Щоб забезпечити різноманітність харчування, потрібно скласти примірне чотиритижневе сезонне меню. Передбачено мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових, тощо.

3. Розписано калорійність сніданку, обіду та вечері за віковими групами:  1-4 та  4—6 (7) років .

Енергетична та поживна цінність їжі у закладі повинна відповідати загальним віковим потребам дітей,сніданок має становити 25–30% добової потреби,  обіду 30–35%.

4. Передбачено кількість білків, жирів і вуглеводів, яка має бути у стравах.

М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові продукти.

Діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів.

5. Розраховано добову потребу в рідині для дітей різних вікових груп.

Питна вода повинна бути постійно доступною у закладі освіти під час вживання їжі та у будь-який інший час. Засновник і директор закладу повинні забезпечити дітей чистою та безпечною питною водою, що відповідає вимогам, встановленим МОЗ.

6. Визначено, як забезпечити харчуванням дітей з особливими дієтичними потребами. 

У закладах дошкільної освіти необхідно передбачено організацію дієтичного харчування, з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини із встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої, а також для дітей з особливими дієтичними потребами: цукровий діабет;харчова алергія;целіакія - непереносимість глютену; лактазна недостатність — непереносимість лактози;вроджені порушення метаболізму — фенілкетонурія тощо.

Інформацію про наявність у складі готової страви/виробу алергену або непереносимої речовини потрібно обов’язково зазначити в меню відповідним індексом у дужках після назви готової страви/виробу (наприклад, сирники із сметаною (Л, МП), що вказує на наявність у страві лактози та молочних продуктів), яку з розшифровкою індексів алергенів або непереносимих речовин слід розмістити біля меню.

 Організація харчування дітей у дитячому садку повинна поєднуватися з правильним харчуванням дитини в сім'ї (вдома). Батькам дітей потрібно прагнути до того, щоб харчування поза дитячим садком доповнювало раціон, одержаний у дошкільному закладі. У дитсадку  меню для батьків  для того, щоб  мати повну інформацію, які страви та продукти отримала їх дитина протягом дня. На вечерю в домашньому раціоні рекомендуються продукти, які дитина не отримала в дитячому саду. Вранці не годуйте дитину, тому що це порушує режим харчування дошкільника, призводить до зниження його апетиту, в такому випадку дитина погано снідає в групі. Годувати дитину вранці перед тим, як піти в дитячий садок потрібно, тільки якщо вона сама цього хочеСніданок в домашніх умовах повинен бути дуже легким, щоб запропоновані продукти не повторювалися з раціоном садку.  Це може бути йогурт або кефір, не солодкий сік, печиво з молоком.  Дбайте про здорове харчування своїх малят, від  нього залежить стан всього організму. Привчайте малюка з дитинства  і тоді вам ніколи не доведеться мати проблем із його харчуванням у майбутньому.

 


                                                                                                                                                                                   

                                                                      


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь