A A A K K K
для людей із порушенням зору
Більче-Золотецька громада
Тернопільська область, Чортківський район

Правила поведінки під час комендантської години.

Дата: 31.03.2023 15:57
Кількість переглядів: 238

Із 24 лютого 2022 року на території України було введено воєнний стан – правовий режим, для якого характерними є впровадження заходів, які можуть тимчасово обмежувати конституційні права та свободи людини та громадянина.

         Одним із таких обмежень є комендантська година, що, відповідно до ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» являє собою заборону перебувати у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Правове регулювання впровадження комендантської години регламентується наступними нормативно-правовими актами:

1. Закон України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 № 573 «Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану» (далі – Постанова №573).

3. Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1455 «Про затвердження порядку встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, обмеження свободи пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також руху транспортних засобів в Україні або в окремих її місцевостях, де введено воєнний стан» (далі – Постанова №1455).

 Говорячи про правові підстави введення комендантської години, то можливо виокремити наступні:

– наявність реальної загрози для життя і безпеки осіб;

– наявність реальної загрози інтересам суспільства або держави;

– забезпечення громадського порядку.

Порядок введення комендантської години встановлюється Постановою №573. Так, комендантська година запроваджується шляхом видання наказу військовим командуванням або військовою адміністрацією (у разі її утворення).

Зазначеним наказом регламентуються певні аспекти, зокрема:

– призначається комендант – уповноважена особа органу військового управління. Він призначається наказом військового командування і має  спеціальні повноваження щодо організації та забезпечення встановлення заходів особливого режиму на визначеній території;

– визначається певний період часу, протягом якого діють комендантська година та спеціальний режим світломаскування;

– окреслюються межі території запровадження комендантського часу;

– визначаються способи здійснення заходів щодо підтримання правопорядку, порядку руху залізничного, автомобільного, морського, річкового, повітряного транспорту;

– порядок створення, функціонування і місцезнаходження комендатури та її склад.

Накази про запровадження комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування доводяться до відома підприємств, установ, організацій та населення сільськими, селищними, міськими радами, військовими адміністраціями (у разі їх утворення) або радами оборони Автономної Республіки Крим, областей, м. Києва та Севастополя та через засоби масової інформації.

Заборони та обмеження, які впроваджуються під час комендантської години

На території, де запроваджено комендантську годину, забороняється у визначений період доби:

1. Перебування на вулицях та в інших громадських місцях осіб без виданих перепусток;

2. Пересування на транспортних засобах.

Особи, які перебувають на вулицях у заборонений час, можуть вважатися членами диверсійно-розвідувальних груп. Важливо, що заборона перебувати на вулиці та у громадських місцях не поширюється на переміщення до укриттів під час сигналу тривоги. Громадський транспорт у цей час не працює. Дані заборони не розповсюджуються на об’єкти критичної інфраструктури, які мають для цього спеціальну перепустку.

З метою перебування і пересування на вулицях видаються відповідні перепустки. Перепустка є документом, що видається у комендатурі із обов’язковим зазначенням строку її дії.

Таку перепустку необхідно пред’являти:

– громадянином України разом із документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України або її спеціальний статус;

– військовослужбовцем Збройних Сил України, Держспецтрансслужби, Національної гвардії, Держприкордонслужби, поліцейським Національної поліції, військовослужбовцем та працівником СБУ, працівником ДФС, ДМС, ДСНС разом із службовим посвідченням;

– іноземцем або особою без громадянства разом із паспортним документом іноземця та документом, що підтверджує законність перебування на території України.

Перепустки, видані комендатурою, дійсні тільки в межах території, де запроваджено комендантську годину. 

Облік таких перепусток також ведеться комендатурою на території, де запроваджено комендантську годину.

Окремо варто зазначити, що під час комендантської години потрібно дотримуватися певних правил світломаскування:

1. Вимикати світло в будинках та на вулицях;

2. Зашторювати вікна;

3. Не ставити на підвіконня лампи тощо.

Потрібно належно і неухильно дотримуватися всіх введених обмежень, бо це запорука, передусім, нашої безпеки.

Контроль за дотриманням особами комендантської години та спеціального режиму світломаскування здійснюється патрулями, які підпорядковуються коменданту. Хто входить до патрулів – вирішує місцева влада.

 Під час комендантської години в’їзд/виїзд (вхід/вихід) на територію/з території, де запроваджено комендантську годину, здійснюється лише через визначені комендатурою блокпости.

Відповідно до Постанови №1455 патрулям на території, де запроваджено комендантську годину та встановлено спеціальний режим світломаскування, в установленому законодавством порядку надано право:

1. Затримувати і доставляти в органи або підрозділи Національної поліції осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

2. Перевіряти в осіб документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, а для іноземців та осіб без громадянства – додатково документи, що підтверджують законність перебування на території України, а також перепустки.  

3. У разі відсутності документів – затримувати відповідних осіб, а також за потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, які ними перевозяться;

4. Вилучати в осіб предмети, які є знаряддям, засобом або предметом правопорушення;

5. Тимчасово обмежувати або забороняти перебування та пересування на вулицях та дорогах, окремих ділянках місцевості та в інших громадських місцях;

6. Виводити осіб з окремих ділянок місцевості та об’єктів, евакуйовувати транспортні засоби;

7. Входити/проникати на територію та у приміщення, що належать особам, під час припинення кримінального правопорушення та в разі переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, якщо зволікання може створити реальну загрозу життю чи здоров’ю осіб;

8. Використовувати із службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, що належать особам (за їх згодою), підприємствам, установам і організаціям для запобігання вчиненню кримінального правопорушення, переслідування та затримання осіб, або для доставки до лікувальних закладів осіб, які потребують медичної допомоги;

9. Застосовувати, відповідно до законодавства, заходи фізичного впливу, зброю і спеціальні засоби.

Що загрожує правопорушникам?

Особи, які вчинили кримінальні та адміністративні правопорушення затримуються у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України та Кодексом України про адміністративні правопорушення.

У випадку порушення відповідних правил, комендантський патруль має право затримати дану особу і перевірити у неї наявність документів, які надають право на таке перебування на вулиці, чи підтвердити обставину щодо відсутності таких документів у даної особи, а також встановити причину порушення комендантської години.

За відмову від виконання законного розпорядження або вимоги патруля загрожує штраф, громадські чи виправні роботи або адміністративний арешт до 15 діб. Якщо порушник вчиняє опір – йому загрожує штраф 17 000 – 34 000 грн або позбавлення волі до 5 років. Крім того, передбачена відповідальність за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку – карається штрафом або виправними роботами.

Підсумовуючи, варто наголосити, що в умовах воєнного стану на територіях, де введено комендантську годину, потрібно неухильно дотримуватися встановлених обмежень та заборон, а також правил світломаскування. Ці дії допоможуть вам запобігти застосуванню до вас санкцій за порушення спеціального режиму з боку держави, а інколи і зберегти ваше життя та здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь